Now Reading:
Zvanični Zagreb upire prstom u Komšića, svjetski mediji izvor problema na Balkanu vide ipak u HDZ-u

Zvanični Zagreb upire prstom u Komšića, svjetski mediji izvor problema na Balkanu vide ipak u HDZ-u

Piše Armin Aljović

Kompletan državni vrh Republike Hrvatske snažno lobira protiv izbora Željka Komšića u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Svih jedanaest eurozastupnika Hrvatske u Europskom parlamentu potpisali su pismo čelnicima EU u kojima ih upozoravaju da je u Predsjedništvo BiH, na mjestu rezervisano za člana Predsjedništva iz reda Hrvata izabran sarajevski Hrvat, koji, prema njihovom mišljenju, u stvari i nije Hrvat, jer su za njega glasali i Bošnjaci?!

“Mislim da je poruka jedanaestero mojih kolega u cijelosti kompatibilna s onim što sam govorio na Europskom vijeću. Ovo pismo treba dodatno senzibilizirati čelnike europskih institucija o potrebi legitimne zastupljenosti u svim institucijama BiH, a naročito u njegovu Predsjedništvu”, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković u petak nakon sjednice Vlade te zemlje na Hvaru.

Prvi čovjek bosanskohercegovačkog HDZ-a Dragan Čović ocijenio je u petak ohrabrujućom inicijativu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i svih jedanaest hrvatskih eurozastupnika koji su stali iza pisma vodećim europskim dužnosnicima.

S druge strane, svjetski mediji, poput njemačkog Špigla, izvor problema na Balkanu vide upravo u HDZ-u, koji u BiH nameće nove etničke podjele.

List je u članku objavljenom početkom sedmice naveo da se Hrvatska demokratska zajednica miješa u politička zbivanja „etnički raskomadane Bosne i Hercegovine“.

„Kako bi podržao bosanske Hrvate, HDZ sponzoriše istoimenu stranku u susjednoj zemlji. On želi rezervisati dio BiH, – treći entitet, za bosanske Hrvate. To jasno predstavlja kršenje Dejtonskog sporazuma, čije sprovođenje nadgleda EU“, piše list.

Političari HDZ BiH su u posljednjoj izbornoj kampanji masovno podgrijavali etničke napetosti. Više puta su postavljali zastave Herceg-Bosne, što je nedvosmislena provokacija, dodaje list.

Kasnije, početkom oktobra, nakon izbora za tročlano Predsjedništvo BiH, kada nije izabran kandidat HDZ, već predstavnik liberalne Demokratske fronte, koji, kako konstatuje njemački list, igra na kartu razumijevanja, a Zagreb ga je počeo politički demontirati, konstatuje list.

Špigl citira hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da ovi izbori nisu dobri za bosanske Hrvate.

Politika koju vodi HDZ i u Hrvatskoj i u BiH, Hrvate vodi u konfrontaciju sa Europom, poput politike kojom bosanske Srbe u konflikt sa zapadnim svijetom vodi Milorad Dodik.

Britanski The Guardian upozorio je da je Andrej Plenković prvi premijer jedne članice Europske unije koji je podržao ratnog zločinca.

Guardian je u svom tekstu objavljenom krajem prošle godine nakon osuđujuće presude čelnicima nekadašnje Hrvatske zajednice Herceg Bosna istakao da je Plenković nekoliko puta kazao kako nije zadovoljan presudom Haškog suda. Praljak, i drugi čelnici HZ HB osuđen je za zločine, uključujući bombardiranje Mostara i zlostavljanje zatvorenika.
Ipak, hrvatski premijer Andrej Plenković presudu je proglasio “dubokom moralnom nepravdom”, što bi mogla biti prva izjava čelnika jedne države članice EU u korist ratnog osuđenog zločinca, zaključio je Guardian.

Američki Washington Post proteste u Mostaru, održane nakon izbora Komšića u bh. Predsjedništvo, nazvao je reakcijom ‘bosanskih hrvatskih nacionalista’  na ‘odabir umjerenog’.

Washington Post zaključuje da je ‘korijen sukoba iz 90-ih godina koji je odnio 100.000 ljudskih života bio projekt nacionalista da Bosnu iskroje po etničkim linijama’, za šta se HDZ ponovo zalaže.

Izvor: nap.ba

Input your search keywords and press Enter.