Now Reading:
Završen sastanak o formiranju vlasti u KS: Dogovorena skupštinska većina

Završen sastanak o formiranju vlasti u KS: Dogovorena skupštinska većina

Predstavnici šest političkih stranaka lijeve i građanske orijentacije koje su osvojile 24 mandata u Skupštini Kantona Sarajevo sastale su se danas u sali Gradskog vijeća Sarajeva kako bi razgovarali o formiranju vlasti u ovom kantonu. Skupštinska većina je nakon skoro dva sata zasjedanja dogovorena.

Na sastanaku su bili predsjednik Nezavisne bh. liste Ibrahim Hadžibajrić, predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković, politički direktor SDP-a Damir Mašić, a došli su i predstavnici Naše stranke, Saveza za bolju budućnost i Demokratske fronte.

Svih šest stranaka odbilo je mogućnost koaliranja sa SDA i BOSS-om koji imaju 11 mandata.

– Danas smo se okupili radi dogovora oko upostave skupštinske većine u Kantonu Sarajevo. Postoji apsolutno opredjeljenje prisutnih stranaka da se ide u smjeru programskog djelovanja. Vodit ćemo se osnovnim načelima demokratije radi uspostave vladavine prava koja je ozbiljno narušena u ovom izbornom procesu. Imamo legitimitet da predstavljamo više od 125.000 građana u Kantonu Sarajevo. Sve dogovorene principe ćemo realizovati zastupajući isključivo interes građana. Imat ćemo akcenat na mjerama koje će unaprijediti život građana u KS. Cilj koji smo postavili na ovom sastanku je da ćemo do kraja ove godine imati budžet koji će skrojiti ova skupštinska većina –  navodi se u zajedničkoj izjavu koju je nakon sastanka pročitao Edin Forto, šef pregovaračkog tima Naše stranke.

Novi sastanak najavljen je za utorak.

Izvor: TV1

Input your search keywords and press Enter.