Now Reading:
Vlada KS-a u stalnom zasjedanju do pronalaska ubice policajca

Vlada KS-a u stalnom zasjedanju do pronalaska ubice policajca

Vlada Kantona Sarajevo razmatra mogućnost raspisivanje nagrade za onoga ko ponudi informaciju koja će dovesti do izvršioca ubistva policajca Federalne uprave policije Mahira Begića kod Tarčina, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica.

“Preduzimamo sve što je potrebno da se pronađe počinilac, da se osiguraju građani na području Kantona Sarajevo, ali i da se osigura Evropski olimpijski omladinski festival – EYOF 2019”, rekao je Katica na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, Vlada će do okončanja potrage i hapšenja počinioca ubistva policajca biti u stalnom zasijedanju.

On je naveo da je formiran tim koji čine tri ministra, koji će biti u stalnom kontaktu s operativni štabom pri kantonalnom MUP-u i koji će pružati neophodnu pomoć.

Katica je istakao da im je potrebno više policijskih službenika kako bi se građani na području Kantona Sarajevo osjećali sigurno, a posebnu pažnju će posvetiti školama i obdaništima.

Komesar MUP-a Kantona Sarajevo Mevludin Halilović rekao je da postoji dovoljno indicija da se zaključi da je ubistvo izvršio Edin Gačić, koji se sumnjiči i da je 4. februara u Podorašcu kod Konjica ubio Sauda Sultanića.

“Na osnovu dokaza koje su pronađeni na licu mjesta, postoji dovoljno indicija da je riječ o licu koje je izvršilo krivično djelo na području opštine Konjic”, rekao je Halilović.

On je rekao da istragu vodi Tužilaštvo Kantona Sarajevo, te da se trenutno na području reona Suhodol pretražuje teren radi pronalaska Gačića.

“Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo je uključena u istragu, zajedno sa FUP-om, te pripadnicima MUP-ova Hercegovačko-neretvanskog kantona, Srednjobosanskog, Zeničko-dobojskog, uz asistenciju i pomoć Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i pripadnika MUP-a Republike Srpske”, istakao je Halilović.

On je dodao da su od jutros u potragu uključeni dronovi i helikopter Federalne uprave policije, te da su im na raspolaganju i helikopteri Republike Srpske, međunarodne zajednice i EUFOR-a.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto rekao je da je Vlada odlučila da se zatraži pomoć ostalih kantona, koji bi rasporedili svoje ljude na određena mjesta.

On je naveo da je EYOF već osiguran, ali da su potrebni dodatni kapaciteti u ljudstvu zbog sinoćnjeg ubistva policajca.

“Odlučili smo da Vlada pruži svu podršku komesaru, da pozove u pomoć druge kantone koji će rasporediti svoje ljude na mjesta koja odredimo. Sastavni dio u operativnom timu će biti ministri finansija, unutrašnjih poslova, te pravde i uprave”, rekao je Forto.

Pripadnik Federalne uprave policije Mahir Begić ubijen je sinoć u mjestu Suhodol kod Tarčina, gdje je osiguravao strelište.

Ubica je policajcu nanio povrede glave i ruke vatrenim oružjem. Policajac je iskrvario i preminuo, a tijelo je pronašao kolega koji je trebalo da preuzme smjenu.

Policija traga za Edinom Gačićem i zbog ubistva Sauda Sultanovića 4. februara, koji je u mjestu Podorašac kod Konjica ispalio više hitaca u Sultanića i izbo ga nožem. Gačić je prije ovog počinio još dva ubistva. On 1998. godine ubio Ismeta Gunića, a 2002. život je oduzeo svojoj majci.

Tužilaštvo KS-a otvorilo istragu protiv Edina Gačića

 

federalna.ba

Input your search keywords and press Enter.