Now Reading:
Udruženje “Poduzetnice IN” do kraja realizovalo projekat “Budi drugačiji-Ostani Svoj”

Udruženje “Poduzetnice IN” do kraja realizovalo projekat “Budi drugačiji-Ostani Svoj”

U organizaciji Udruženja za demokratiju, poduzetništvo i kulturu “Poduzetnice IN”, a uz podršku po projektu koji je po Javnom pozivu finanasirala Općine Ilidža, održana je posljednja jednodnevna radionica izrade nakita, u okviru projekta za mlade “Budi drugačiji-Ostani svoj”, na kojoj su sudjelovali mladi – nezaposleni i studenti sa područja općine Ilidža. Radionica, kao i prethodne radionice održane su u partnerstvu sa sarajevskim Hobby Art Centrom, a vodile su ih voditeljice kreativnih radionica Sanela Hadžić i Arnela Bojičić.

Projekat “Budi drugačiji-Ostani svoj” je tematski sadržavao radionice slikanja, radionice decopage tehnike i radionice izrade nakita – sve navedene radionice, kako je prethodno i spomenuto, namjenjene su mladima koji žele raditi na svom kreativnom izražaju, razvoju ideja i koji žele naučiti nešto novo. Cilj projekta je promocija poduzetništva, kreativnosti, ideje i inovativnosti, kao i podrška mladima da započnu novi posao i poboljšaju svoje vještine.

Udruženje “Poduzetniced IN” osnovano je u aprilu 2018. godine i među značajnimjim projektima ovog Udruženja su upravo projekti finansirani i podržani od strance Općine Ilidža, a odose se na kulturni i kreativni sadržaj za mlade. Kako nam je i rekla Lejla Tufo, predsjednica Udruženja i jedna od organizatorica ovih radionica projekat “Slikarska kolonija ‘Vrelo Bosne 2018’”, te projekat “Edukativno-kreativnih radionica ‘Budi drugačiji-Ostani svoj’” na prvo mjesto postavlja kreativno poduzetništvo, razvoj vještina mladih sa područja jedne zajednice. “Projekat je u početku bio koncipiran da podrži isključivo mlade koji su prijavljeni kod Zavoda za zapošljavanje, ali smo uvidjeli potrebu za kreativno izražavanje studenata, željeli smo im približiti zajednicu u kojoj se nalaze, vidjeti šta je njima potrebno, koja znanja nedostaju, šta ih interesuje. Pokazali smo im da i ne moraju biti vrsni umjetnici, ne moraju imati ni predznanja, ali da je bitna volja i želja za radom koju imaju, te danas nakon završenih radionica zasigurno mogu reći – uspjeli smo!”

Hana Rahić, jedna je od djevojaka koja je učestvovala na posljednjoj radionici i koja se prvi put susreće da izradom nakita, svoje oduševljenje nije krila, ističući da je uprkos činjenici da je pravnica po struci odlučila da razvija svoju kreativnost, jer želi izaći van klišeja i svakodnevnih rutina. “Utopljeni smo u rutinu svakodnevnice. Neprestano trčimo za vremenom i kreativnost  koju  imamo iščezava. Mislim da su “Poduzetnice” uspjele nas sa poručja općine Ilidža da nas ‘kreativno razdrmaju’, potakli su kreativnost i u našu zajednicu je vratili na velika vrata kako bi stvarali nešto jedinstveno, drugačije, primamljivo, nešto što ostavlja trag i plijeni pažnju.”

Ovom je radionicom završen je ovogodišnji ciklus radionica realizovanih kroz projekat “Budi drugačiji-Ostani svoj”, a izložbu svih radova Poduzetnice IN organizuju u srijedu, 19.12.2018. godine u svojim prostorijama sa početkom u 18:00 sati.

ILIDZANEWS.BA

Input your search keywords and press Enter.