Now Reading:
U sudaru brodova u Budimpešti 7 mrtvih, 21 nestali. Potonuli su u par sekundi

U sudaru brodova u Budimpešti 7 mrtvih, 21 nestali. Potonuli su u par sekundi

MAĐARSKI mediji jutros javljaju kako je sedam osoba poginulo, dok se traga za još 21 osobom nakon prevrnuća turističkog broda na Dunavu u Budimpešti, odmah ispred parlamenta.

Javljanje iz Budimpešte danas u 10:30

> Snimka sudara

> Galerija fotografija

Sedam osoba je ozlijeđeno. One su prevezene u tri lokalne bolnice te nisu teže ozlijeđene. Većina je pothlađena. Temperatura vode sinoć je bila 10 do 12 stupnjeva.

Jutros još nema baš nikakvih informacija o nestalima.

Prema pisanju portala 24.hu, na brodu su bila 33 turista iz Južne Koreje i s njima dva člana posade. Na brodu je bilo devet obitelji, najmlađa osoba je bilo dijete staro 6-7 godina, a najstarija osoba od oko 70 godina.

Sudar dvaju brodova

Do nesreće je došlo oko 10 sati navečer u srijedu nakon što su se sudarila dva broda. Prema prvim informacijama, veliki turistički brod udario je u manji brod imena Hableany koji je potonuo. Kako je objavio 24.hu, veliki riječni kruzer naletio je na turističku brodicu sa stražnje strane nakon čega se ovaj prevrnuo.

> Tijek događaja pratite na Indexu

12:30 Ronilac koji je ranije radio na sličnim slučajevima otkrio je mađarskim medijima kako je u uvjetima kakvi trenutno vladaju na Dunavu praktički nemoguće zaroniti i u olupini potonulog broda tražiti žrtve. Rekao je kako je Dunav trenutno prevelik i prebrz za takav pothvat.

12:14 24.hu prenosi izjavu poručnika iz nacionalne policije, Adriana Pala, koji im je otkrio kako je do nesreće došlo do 21:05 sati, a kako je policiji za nesreću dojavljeno deset minuta nakon toga.

Na teren su odmah izašli vojska, hitne službe, dobrovoljna vatrogasna društva i civilna straža.

12:03 Policija je podignula kaznenu prijavu zbog nesreće.

11:36 Južnokorejski mediji javljaju kako su među žrtvama u sudaru brodova vjerojatno djed i baka, njihove dvije kćeri te šestogodišnja unuka. Putovanje je uplatila jedna od kćeri kako bi zahvalila roditeljima. Među putnicima su bila i tri umirovljena djelatnika iz korejskog ministarstva unutarnjih poslova u ranim šezdesetim. Prema dosadašnjim podacima jedan od njih je spašen.

11:22 U Mađarsku je stigao i južnokorejski ministar vanjskih poslova.

11:17 Četiri osobe od sedam ozlijeđenih već su napustile bolnicu.

10:46 Glasnogovornik tvrtke koja je vlasnik brodice Mihaly Toth kazao je novinarima da se čini da je brodica potonula već 10-ak sekundi od udara te da je uvjeren da je članovima posade bila prva reakcija spasiti putnike, ali vjerojatno nije bilo vremena za to.

Dodao je kako je mala šansa da je netko od nestalih preživio.

9:59 Brod dizalica izvući će olupinu brodicu iz Dunava. Ne zna se još točno kada će početi izvlačenje,

9:30 Turistička brodica koja je potonula duga je 27 metara, dok je riječni kruzer dug 135 metara.

9:12 75 godina nije bilo tako ozbiljne brodske nesreće u Mađarskoj, objavio je 24.hu. Dodaju kako je vjerojatno uzrok jučerašnje tragedije ljudska pogreška.

8:56 Na riječnom kruzeru koji je udario u brodicu vidljivo je oštećenje.

8:54 Ronioci pretražuju područje oko otočića Margaret i mosta Margaret gdje je došlo do nesreće.

8:50 Viking Sigyn je u vlasništvu tvrtke Viking Cruises, američke kompanije sa sjedištem u švicarskom Baselu. Prema osnovnim informacijama, kruzer ima 95 vanjskih kabina, restoran, knjižnicu, vidikovac, vrt i još mnogo toga u ponudi za putnike. Dugačak je 135 metara i širok 12 metara.

8:20 Svjedoci s drugog broda tvrde da stradali nisu imali ni dobili prsluke za spašavanje

8:07 Južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova najavilo je u četvrtak ujutro da šalje tim od 18 ljudi u Budimpeštu kako bi pomogli u operaciji spašavanja.

Predsjednik Moon Jae In naložio je vladi formiranje tima spasilaca i angažiranje svih raspoloživih resursa kako bi pomogli na licu mjesta.

8:05 O nesreći se oglasila i turistička agencija preko koje su stradali putovali. Čim su saznali za nesreći, u Seulu su organizirali press konferenciju.

Južnokorejski turisti u Budimpeštu su stigli u sklopu 13-dnevne ture po Istočnoj Europi i Balkanu. Iz agencije su se ispričali i izrazili sućut rodbini preminulih. 16 članova obitelji stradalih otputovat će u Budimpeštu.

8:00 Kako je objavio South China Morning Post, najmlađi putnik na brodu je bilo šestogodišnje dijete, dok je najstarija osoba imala 71 godinu.

7:55 Objavljena je snimka sudara.

7:50 Korea Times javlja kako je na brodu bila 6-godišnja djevojčica te da za sada nema informacija gdje je ona, ali njeno ime nije među preživjelima.

IZVOR: Index.hr

Input your search keywords and press Enter.