Now Reading:
U Istanbulu održan samit lidera evropskih zemalja o Siriji

U Istanbulu održan samit lidera evropskih zemalja o Siriji

ISTANBUL, (Patria) – Samit lidera o Siriji na kojem su učestvovali predsjednici Turske, Rusije, Francuske i Njemačke – Recep Tayyip Erdogan, Vladimir Putin, Emmanuel Macron i Angela Merkel – završen je u večernjim satima u Istanbulu.

Samit je prvi put okupio strane koje podržavaju suprotstavljene snage u Siriji.

U radu sastanka je učestvovao i UN-ov izaslanik za Siriju Staffan de Mistura, koji krajem novembra napušta dužnost iz porodičnih razloga.

Uoči otvaranja samita, Macron je na Twitteru napisao da je “danas na kocki stabilnost Sirije kako bi se izbjegla nova humanitarna katastrofa”.

Ankara, koja podržava pobunjenike koji žele svrgnuti predsjednika Bashara al-Assada, i Moskva kao glavni strani Assadov saveznik, prošli su mjesec dogovorili stvaranje demilitarizirane zone u sjeverozapadnom području Idliba.

Idlib i susjedna područja posljednje su uporište pobunjenika koji su ustali protiv Assada 2011.

U tom području trenutno živi oko tri miliona ljudi, a više od polovine njih stiglo je iz drugih područja u bijegu pred ofanzivom vladinih snaga.

Rusija i Turska potpisale su 17. septembra u Sočiju sporazum kojim se predviđa tampon zona široka 15 do 20 kilometara unutar pobunjeničkog teritorija u pokrajini Idlib i u dijelovima susjednih pokrajina Hame, Latakije i Halepa.

To područje, prema sporazumu, treba također biti ispražnjeno od svog teškog naoružanja i moraju ga napustiti svi pripadnici oružanih grupa.

Input your search keywords and press Enter.