Now Reading:
U HRASNICI OBILJEŽENA 27.GODIŠNJICA DIVERZANTSKOG ODREDA “FIKRO”

U HRASNICI OBILJEŽENA 27.GODIŠNJICA DIVERZANTSKOG ODREDA “FIKRO”

U organizaciji Udruženja Četvrta viteška motorizovana brigada 9. aprila 2019. godine  obilježena je 27. godišnjica formiranja  Diverzantsko-izviđačkog odreda “Fikro.”  Položeno je cvijeće na spomen-obilježje ovog odreda u Hrasnici, mezarje Emira Bogunića Čarlija i Edhema Eke Džubura.

Bila je ovo prilika  da se sretnu  nekadašnji  divezanti, prisjete se svih svojih suboraca, koji više nisu sa nama i posvjedoče svojim prisustvom da imaju potomke, porodice  kojima su u amanet ostavili  sve ono,  za Šta su se borili i izborili.

Danas, 27. godina poslije,  general Fikret Prevljak,  opet  je na čelu kolone,  sa svojim borcima, ali ovaj put  poziva na jedinstvo i moli sve prisutne da ne zaborave poginule.

“Svoje živote za odbranu Ilidže i Sarajeva dala su 72 pripadnika. Diverzanti su  dali ogroman   doprinos u odbrani ovih naselja i bili su garancija sigurnosti  narodu  na ovim područjima. Kada su trebali ići na druge ratišta stanovnici  se nisu osjećali sigurno, jer su u njih gledali kao zaštitnike.Bili su složni  i jedinstveni,  a nadasve hrabri” poručio je Prevljak, te zahvalio  svima koji su došli  da potvrde  za ono kako je rekao što se mora pamtiti i svjedočiti”  poručio je Prevljak.

U Domu kulture u Hrasnici  su uručene i zahvalnice nekadašnjim diverzantima:  Hismetu Đalturu, Akifu Kahviću, Muratu Letiću, Fikretu Bajiću i Arifu Kosi, a dodijeljene su i počasne plakete porodicama  šehida i porodicama poginulih  boraca  diverzanata.

ILIDZANEWS.BA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.