Now Reading:
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan doputovao u Sarajevo

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan doputovao u Sarajevo

Erdogan je došao u Sarajevo radi dvodnevne posjete našoj zemlji, a prvenstveno radi samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) kojim predsjedava BiH.

Prema službenom protokolu, on će oko 14:30 sati zajedno s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem posjetiti šehidsko mezarje Kovači i mezar prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića.

Predviđeno je da se u 16 sati sastane sa članovima Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem u zgradi Predsjedništva BiH.

Pored toga, očekuje se i da će se Erdogan sastati s delegacijom turskog bataljona koji djeluje u sastavu EUFOR-a u BiH.

Pri polasku za Bosnu i Hercegovinu Erdogan je izjavio kako Turska nema tog luksuza da izdaleka posmatra dešavanja na području Balkana.

Na njegovim sastancima s bh. zvaničnicima će biti razgovarano o koracima na razvoju saradnje na Balkanu, prvenstveno ekonomiji, trgovini, transportu, infrastrukturi i investicijama.

Sutra će na Jahorini biti održani sastanci u okviru Samita procesa saradnje Jugoistočne Evrope na nivou predsjednika.

Erdogan je u Sarajevu posljednji put bio u maju 2018. godine, gdje je održao evropski predizborni skup za svoju AK Partiju, a Dodik i Džaferović u Ankari su bili u maju ove godine.

Izvor: KLIX

 

Input your search keywords and press Enter.