Now Reading:
POTPISAN SPORAZUM O IZGRADNJI TRAMVAJSKE PRUGE ILIDŽA-HRASNICA

POTPISAN SPORAZUM O IZGRADNJI TRAMVAJSKE PRUGE ILIDŽA-HRASNICA

U Općini Ilidža 4. oktobra održana je sjednica Vlade Kantona Sarajevo.

Načelnik Općine Ilidža prof.dr. Senaid Memić prezentirao je Vladi KS najznačajnije projekte koje provodi ova lokalna zajednica.  Jedan od  kapitalnih projekata, a sa čijim detaljima su ih upoznali projektanti IPSA Instituta, je i izgradnja tramvajske pruge prema naselju Hrasnica, čija je ukupna finansijska vrijednost oko 22 miliona KM.

Nakon sjednice  potpisan je  sporazum o realizaciji projekta izgradnje tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica za čiju gradnju će uskoro biti raspisan tender.

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Mujo Fišo i načelnik Općine Ilidža prof.dr. Senaid Memić potpisali su Sporazum o poslovnoj saradnji za realizaciju projekta izgradnje tramvajske pruge Ilidža-Hrasnica. Sredstva za realizaciju će se osigurati u budžetima Kantona Sarajevo i Općine Ilidža za 2019. i 2020. godinu.

“Ovaj projekt će doprinijeti razvoju Općine Ilidža, odnosno područja Hrasnice. Zajedno s općinom planiramo i druge kapitalne projekte koji se odnose na žičaru, na uspostavljanju boljih saobraćajnih veza sa Hrasnicom, Sokolović- Kolonijom, Stojčevcem i Vrelom Bosne”, naglasio je premijer Adem Zolj.

Ministar saobraćaja KS Mujo Fišo  izjavio je da je najvažnije  da  Vlada KS spremna da krene s realizacijom izgradnje pruge prema Hrasnici.


“Cilj Ministarstva saobraćaja KS jeste da Grad Sarajevo i Kanton Sarajevo dobiju ekološki čisti prijevoz, što znači više tramvaja i trolejbusa, a manje autobusa koji stvaraju emisiju negativnih čestica u zraku. Glavni projekt je u završnoj fazi, očekujemo da će biti gotov u narednih 15-ak dana i tada kreće tender za izgradnju”, naglasio je Fišo.

Načelnik Općine Ilidža prof.dr. Senaid Memić rekao je  da je opredjeljenje Općine raditi prugu bez obzira na cijenu.

“Računamo da će četiri tramvaja stalno kružiti na ovoj relaciji. Radimo ovo kao prvu fazu da bi druga faza bila popravak tramvajske pruge skroz do čaršije. Treća faza bi bila spajanje Dobrinje i Nedžarića. Čim krenemo raditi prugu, razmišljamo o kabinskoj žičari do Bjelašnice te kabinska žičara s Vrela Bosne do Golog Brda. Oni koji misle da je ovo utopija, neka za nekoliko mjeseci dođu i slikaju se kraj pruge. Jednostavno, pruge će biti i ona će funkcionisati. GRAS se ne mora zvati GRAS, ali mi moramo imati preduzeće koje će prevoziti ljude, i to ne u ružnim, prljavim i iscrtanim tramvajima, već da budu kao i svuda u svijetu, nez obzira na dirigovanu cijenu karte”, dodao je Memić.
Izgradnja pruge do Hrasnice, kaže Memić, otvara puteve Ilidže ka novim investicijama, povratku stanovništva i novim naseljavanjima.

ILIDZANEWS.BA

Input your search keywords and press Enter.