Now Reading:
POLICIJSKI KOMESAR MEVLUDIN HALILOVIĆ RAZRIJEŠEN DUŽNOSTI: ‘Ovo je politička odluka, NiP želi uspostaviti kontrolu nad policijom’

POLICIJSKI KOMESAR MEVLUDIN HALILOVIĆ RAZRIJEŠEN DUŽNOSTI: ‘Ovo je politička odluka, NiP želi uspostaviti kontrolu nad policijom’

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici donijela Rješenje o smjeni Mevludina Halilovića sa dužnosti policijskog komesara u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, a na osnovu prijedloga Nezavisnog odbora Skupštine Kantona Sarajevo. Haliloviću se oduzima i čin generalnog inspektora policije i vraća se u čin glavnog inspektora.

Do imenovanja policijskog komesara, u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo, načelnik Sektora kriminalističke policije u Upravi policije MUP-a KS glavni inspektor Milorad Bašić obavljat će dužnost policijskog komesara.

Naime, Nezavisni odbor Skupštine Kantona Sarajevo 20. marta ove godine je Vladi Kantona Sarajevo dostavio Prijedlog za smjenu Halilovića iz razloga što je njegov rad za 2018. godinu ocijenjen ocjenom „nezadovoljava“.

Vlada Kantona Sarajevo je konačnom Odlukom od 14. marta ove godine odbila kao neosnovan prigovor policijskog komesara te u cijelosti potvrdila Odluku Vlade Kantona Sarajevo o radu policijskog komesara kojom je za 2018. godinu ocijenjen „nezadovoljava“.

Halilović: NiP želi uspostaviti kontrolu nad policijom

– Svoja ću prava tražiti pred nadležnim sudom. U skladu sa svojim činom ću ostati u policijskom organu, da radim poslove i zadatke policijskog službenika – kazao je Halilović medijima.

Zakonom je predviđeno da poziciju policijskog komesara nakon smjene preuzima načelnik Sektora uniformisane policije MUP-a Kantona Sarajevo.

– Trebao bi. Međutim, oni su prekršili Zakon i imenovali načelnika Sektora krim- policije – izjavio je Halilović.

U ovom slučaju v. d. komesara, a po vrlo čudnoj odluci Vlade KS, bit će Milorad Bašić.

Halilović smatra da je njegova smjena politički motivirana te da, kako je kazao, iza svega stoji stranka Narod i pravda, koja ima namjeru da “uspostavi kontrolu nad policijom”.

Konaković želio izbjeći blamažu

Ministri u Vladi KS “preskočili” su imenovanje Vahida Ćosića za v. d. komesara uz obrazloženje da je on već ranije smjenjivan sa pozicije prvog čovjeka MUP-a. Ili, pojašnjenja radi, Ćosić je nedavno imenovan na čelo Sektora uniformisane policije, a njegovo imenovanje sada za v. d. komesara bila bi poprilična blamaža za Vladu, naročito za partnera u “šestorki” Narod i pravdu jer je Ćosićevoj smjeni ranije najviše doprinio upravo predsjednik te stranke Elmedin Konaković.

Načelnik Sektora uniformisane policije Vahid Ćosić je Rješenjem Vlade KS od 18. novembra 2016. godine i Rješenjem o izmjenama i dopunama Vlade KS od 21. novembra 2016. godine smijenjen sa dužnosti policijskog komesara, jer je za vrijeme vršenja drugog mandata u svojstvu policijskog komesara utvrđeno da je ozbiljno ugrožena sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo usljed očiglednih propusta u radu Uprave policije kojom je rukovodio.

U prilog navedenim činjenicama govori i prvostepena presuda Općinskog suda u Sarajevu od 9. oktobra 2018. godine, kojom je u cijelosti odbijen Ćosićev tužbeni zahtjev te u potpunosti potvrđeno Rješenje Vlade KS o opravdanosti i zakonitosti smjene Vahida Ćosića, saopćeno je iz Vlade KS.

(Global CIR/Agencije)

Input your search keywords and press Enter.