Možda vam se sklekovi čine kao tipična muška vježba, ali stotine hiljada žena koje vole vježbati, upravo sklekove ističu ne samo kao omiljenu, već i kao jednu od najučinkovitijih vježbi.

Nema puno vježbi koje u isto vrijeme aktiviraju svaki mišić u tijelu, troše znatan broj kalorija te brzo povećavaju tonus trbušnih mišića. Na sreću, mi znamo za jednu. To su sklekovi! Ta vježba jedna je od onih koja ima puno prednosti, a pritom ne zahtijeva puno vremena, a niti poseban prostor kako bi je izvodili. Sklekovi prvenstveno jačaju gornji dio tijela i kvadricepse, ali nakon vježbe osjećat ćete kako vam treperi cijelo tijelo.

Evo pet razloga zašto bi sklekovi trebali postati naša svakidašnja rutina.

  • Postupnim dodavanjem broja ponavljanja tokom vježbanja povećat ćete snagu gornjeg dijela tijela bez potrebe za podizanjem utega. Sklekovima ćete ojačati prsa i ramena, pritom razvijajući snažan i definiran gornji dio tijela.
  • Unatoč tome što su sklekovi vježba za gornji dio tijela, svaki mišić vašeg trupa je aktivan ako se vježba pravilno – lumbalni i trbušni mišići naporno rade kako bi stabilizirali kralježnicu. To pomaže učvršćivanju jezgre i izgrađivanju tonusa bez izvođenja trbušnjaka.
  • Kada se osjećate sporo i malaksalo, spustite se na pod i napravite nekoliko trbušnjaka kako biste brzo povećali razinu energije. Sklekovi povećavaju cirkulaciju te vraćaju toplinu u tijelo pa od njih i mozak radi učinkovitije.
  • Koštana masa prirodno opada s godinama, što kosti čini podložnijim lomovima. Stoga je jako važno izvoditi vježbe snage kako bi se kosti održale jakim. Budući da sklekovi jačaju važne mišićne grupacije uz leđa i laktove smanjit ćete rizik od ozljede održavajući te dijelove tijela snažnim.
  • S obzirom na to da sklekovi u pogon stavljaju nekoliko mišića u isto vrijeme, srce mora raditi intenzivnije kako bi krvlju opskrbilo tijelo, a i disanje se ubrzava. Takva aktivnost povećava razinu metabolizma što potiče gubitak kila. Ovo je odlična kombinacija budući da uz to dobivate i na snazi, a istovremeno topite masti i gubite kilograme.

Izvor: body.ba