Now Reading:
NVO: VOLI SE, PREGLEDAJ SE, BUDI ZDRAVA – prevencija karcinoma dojke

NVO: VOLI SE, PREGLEDAJ SE, BUDI ZDRAVA – prevencija karcinoma dojke

Mjesec oktobar je međunarodni mjesec prevencije karcinoma dojke. Različitim manifestacijama i aktivnostima tokom ovog mjeseca nastoji se potaknuti i povećati svijest ženske populacije o učestalosti i težini ovog oboljenja.

Ilidžansko Udruženje koje okuplja žene liječene od karcinoma dojke “Bolest nije kraj” u saradnji sa Udruženjem “PoduzetniceIN”, koje mahom okuplja kreativne i proaktivne poslovne žene, danas su dali svoj doprinos u nastojanju da povećaju svijest žena o samopregledu i prevenciji, kao zaštiti od ove opake i često smrtonosne bolesti.

U 14h u ilidžanskom Hotelu Hills, dočekali smo oko pedesetak zainteresovanih žena i djevojaka, koje su željele čuti nešto o ovoj važnoj temi, o kojoj se mi trudimo uvijek, a u ovom mjesecu posebno, govoriti i na taj način motivisati žene, koje su često same sebi na posljednjem mjestu, da se redovno pregledaju i vode računa o svom zdravlju, za naš portal izjavila je Enisa Zulović, predsjednica UG “Bolest nije kraj”.

Cijeli događaj je moderirala šarmantna Edina Ićindić, PR Općine Ilidža. Predavačice su bile istaknute liječnice prim.dr.Jadranka Ferenc, specijalistkinja medicinske radiologije i prof.dr. Anela Hasagić, psihologinja. Obje predavačice su se istinski potrudile da približe tematiku bolesti slušateljkama, te da svaka iz svoje oblasti objasni kako zloćudna bolest djeluje na ženu i kako se boriti sa istom, a prije svega kako je prevenirati.

Na kraju se svima obratila Enisa Zulović, autorica knjiga Bolest nije kraj i Novi početak, koja je kratko govorila o sebi i o svojoj borbi  sa karcinomom dojke.

Najavljeno je bilo da će se kao uvodničar obratiti ilidžanska poduzetnica Adisa Tufo, predsjednica udruženja PoduzetniceIN, ali je u posljednji trenutak, zbog nepredviđenih okolnosti, njen dolazak otkazan.

Želja nam je da upoznamo naše pacijente kako je krucijalno, veoma važno, kako se pravilno i redovno kontrolišu, da bi se bolest prevenirala, odnosno otkrila u ranoj fazi. Šta sve možete da uradite, kako i ono najvažnije, da vas pozovemo da se svi zajedno i međusobno podržimo i da pomognemo jedni drugima, kako u prevenciji i otkrivanju, tako i u liječenju raka dojke, zaključila je prim.dr.Jadranka Ferenc.

ILIDZANEWS.BA

Fotografije by PoduzetniceIN

Input your search keywords and press Enter.