Now Reading:
NVO “PODUZETNICE IN” SVEČANO OBILJEŽILE USPJEŠNO OKONČANJE PROJEKATA ZA MLADE KOJI SU REALIZOVANI UZ PODRŠKU OPĆINE ILIDŽA

NVO “PODUZETNICE IN” SVEČANO OBILJEŽILE USPJEŠNO OKONČANJE PROJEKATA ZA MLADE KOJI SU REALIZOVANI UZ PODRŠKU OPĆINE ILIDŽA

Udruženje za demokratiju, poduzetništvo i kulturu “Poduzetnice IN” je u srijedu, 19. decembra 2018. godine u prostorijama Udruženja organozovalo prednovogodišnje druženje članica i prijatelja Udruženja.

Organizovana je i izložba radova, a sve povodom realizacije projekata udruženja, koje je podržala Općina Ilidža. Uspješno su realizovani projekti za mlade u 2018. godini; riječ je projeku Slikarska kolonija “Vrelo Bosne 2018”, te projektu Edukativno-kreativne radionice “Budi drugačiji-Ostani svoj”, koji se odnosio na ciklus radionica koji uključuju radionice decopage tehike, slikanja i  izrade nakita.

Kao što je prethodno spomenuto autori izloženih rukovorina i radova, nastalih uz mnogo ljubavi i pažnje su djelo djevojaka koje su učesnice projekta, a koje se nalaze ili na evidenciji Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo ili studentice, a sve žive na području općine Ilidža.

Kako je istakla koordinatorica projekta Ilma Softić, izložbom su željeli javnosti pokazati kreativnost i sposobnost mladih koji su nešto naučili, edukovali se i zajedno radili na kreativnom usavršavanju, stičući nove vještine i stvarajući za sebe nove prilike.

Sve veću važnost uključenosti mladih u poduzetništvo, kreativni rad i aktivizam naglasila je Adisa Tufo, predsjednica Udruženja, koja je istakla kako su radionice i kolonija bile prilika za sve mlade osobe sa područja općine Ilidža u kojima pojedinac može u potpunosti iskazati svoje kreative potencijale. Zahvalila se Općini Ilidža, koja je prepoznala značaj razvijanja kreativnosti kod mladih, te ilidžanske turističke ponude koja se kroz ovakav projekat i slične projekte, itekako može osviježiti.

Kako je prethodno navela predsjednica skupštine Udruženja, Lejla Tufo: Udruženje “Poduzetniced IN” osnovano je u aprilu 2018. godine i već iza sebe imamo nekoliko značajnih projekata. Među prvim projektima na kojima smo radili su upravo projekti finansirani i podržani od strance Općine Ilidža, a odose se na kulturni i kreativni sadržaj za mlade. Projekat “Slikarska kolonija ‘Vrelo Bosne 2018’”, te projekat “Edukativno-kreativnih radionica ‘Budi drugačiji-Ostani svoj’” na prvo mjesto potavlja kreativno poduzetništvo, razvoj vještina mladih sa područja jedne zajednice. “Projekat je u početku bio koncipiran da podrži isključivo mlade koji su na službi za zapošljavanje, ali smo uvidjeli potrebu za kreativno izražavanje studenata, željeli smo im približiti zajednicu u kojoj se nalaze, vidjeti šta je njima potrebno, koja znanja nedostaju, šta ih interesuje. Pokazali smo im da i ne moraju biti vrsni umjetnici, ne moraju imati ni predznanja, ali da je bitna volja i želja za radom koju imaju, te danas nakon završenih radionica zasigurno mogu reći – uspjeli smo!

U Novu godinu Udruženje ulazi sa puno elana i puno optimizma. Pokreće nas jak motiv, svjesni smo da ako budemo još više ulagali u zajednicu, da će se to sigurno, kao bumerang, vratiti i nama  i našim potomcima, naravno cijelom društvu. Volontrizam je nešto u čemu se ne trebamo štedjeti, jer koliko god da damo, uvijek je više ono što dobijamo, zaključila je Adisa Tufo.

ILIDZANEWS.BA

Input your search keywords and press Enter.