Now Reading:
NAKON ŠTO JE OTKRILA NJEGOVE MALVERZACIJE, KONAKOVIĆ ZAPRIJETIO BIVŠOJ MINISTRICI: ‘Sretat ćemo se još u ovom gradu!’

NAKON ŠTO JE OTKRILA NJEGOVE MALVERZACIJE, KONAKOVIĆ ZAPRIJETIO BIVŠOJ MINISTRICI: ‘Sretat ćemo se još u ovom gradu!’

Elmedin Dino Konaković, naoružani predsjedavajući Skupštine KS, ponovo je u žiži skandala nakon što je jedna od bivših ministrica u Fortinoj Vladi KS, pred kantonalnom skupštinom, otkrila kakvim je pritiscima bila izložena i na koje nezakonite radnje ju je pokušao prisiliti predsjednik NiP-a. Konaković je na ove navode odgovorio prijetnjom ‘Sretat ćemo se još u ovom gradu’, što bi nadležni organi trebali uzeti ozbiljno u razmatranje, budući da se javno hvalio kako gradom hoda naoružan.

Šokantne optužbe ministrice Bogunić

Ministrica obrazovanja Kantona Sarajevo (KS) u ostavci, koja je na tu poziciju imenovana na prijedlog Naroda i pravde (NiP), obratila se Skupštini KS kako bi obrazložila razloge podnošenja ostavke.

Bogunić ističe kako je tretirana kao “stvar”, a ponajviše zbog odnosa predsjednika NiP-a Elmedina Konakovića, te da nije bila u mogućnosti nastaviti obnašati dužnost u skladu sa Ustavom i zakonima.

– Nije tajna da se radi o neslaganju sa predsjedavajućim Skupštine KS Elomedinom Konakovićem po više pitanja, kao i o pritisku na mene da pojedina pitanja rješavam na način koji ja smatram ispravnim i legalnim – kazala je Bogunić.

U tom je kontekstu izdvojila pitanje informatičke platforme osnovna.ba.

– Predsjedavajući je dovodio dvojicu prijatelja da mi pokažu kako funkcionira ta platforma i insistirao da se što prije kupi. Međutim, u konsultaciji sa informatičkim ekspertima sa Univerzitetskog informatičkog centra, Elektrotetničkog fakulteta i Prirodno-matematičkog fakulteta, odustala sam od te kupovine. Naime, ti eksperti su naglasili da je ta opcija preskupa, pola miliona maraka, jer na Google for education ima besplatnih platformi koje oni mogu aktivirati, a dijelom novca platiti nastavnike koji bi izrađivali sadržaj – izjavila je Bogunić.

Ukoliko bi kupovali takvu platformu, Bogunić je insistirala na javnom pozivu, što je zakonska obaveza, ali se Konaković tome protivio.

Često su, dodaje, polemizirali oko djelokruga rada Sindikata, takozvanog “Sivrinog sindikata”, što je Konaković, tvrdi, shvatao kao atak na njega lično jer je on potpisao kolektivni ugovor kojeg je Ombudsman ocijenio kao štetan.

– Prema Konakovićevim navodima, tom Sindikatu treba dozvoliti uplitanje u rad Ministarstva jer on nosi 3.000 glasova. Meni je nedopustivo uplitanje Saudina Sivre u rad Ministarstva, osim u sferi radno-pravnih i socijalno-ekonomskih odnosa. Pri tome ga ova Vlada finansira, za razliku od svih drugih sindikata – izjavila je ministrica.

Razlike između Bogunić i Konakovića su produbili zahtjevi aktuelnog predsjedavajućeg Skupštine KS da za savjetnika ministrice za visoko obrazovanje bude imenovan osnivač “Zukorlićevog univerziteta iz Novog Pazara”. Radi se o, podsjećanja radi, Muameru Zukorliću, čijoj je organizaciji BANU Konaković u julu ove godine iz budžeta dodijelio 60.000 KM.

Istkanula je i pitanje autentičnog tumačenja Zakona o visokom obrazovanju, koje je, kako je kazala, posebno izazvalo neuobičajenu nervozu Konakovića.

– Nažalost, nismo mogli naći zajednički jezik jer je za predsjedavajućeg Skupštine autentično tumačenje resornog ministarstva bilo neprihvatljivo – izjavila je Bogunić.

Konaković je, tvrdi ministrica, u kontinuitetu preferirao rad dvije nevladine organizacije koje se bave sa djecom sa posebnim potrebama.

– Predstavnica jedne od tih NVO je dolazila na sastanak sa još jednim ministrom, a nadam se da neće dobiti amneziju, u moju kancelariju i tražila da joj dam 200.000 KM jer joj je “Konaković tako obećao”. Naravno da ništa nisam davala bez javnog poziva – kazala je Bogunić.

Konaković poručio Bogunić: Sretat ćemo se još u ovom gradu!

Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković odgovorio je ministrici obrazovanja i nauke u ostavci Zinete Bogunić da se “uvjerio u vašu stručnost, ali ne i u vaš karakter”.

Odbacio je optužbe Bogunić da je vršio pritisak na nju za kupovinu IT platforme Osnovna.ba za pola miliona KM bez javnog poziva jer je takvo nešto nemoguće po zakonu.

Konaković je poručio ministrici u ostavci da ona nije pisala govor koji je pročitala i da je to obični pamflet. Potvrdio je da je tačno što je rekla da “ili neka spusti zakon ili neka leti”.

Pojasnio je kako se čekalo četiri i po mjeseca, te da je bilo vrijeme da se “ispravi monstruozan način pritisaka u zdravstvu”.

Konaković je optužio Bogunić da je u slučaju Zakona o visokom obrazovanju KS stala na stranu direktorice KCUS-a prof. dr. Sebije Izetbegović, da slučajno ne bi bio zaustavljen proces imenovanja dekanese Medicinskog fakulteta UNSA po njenoj želji.

-Jesam vršio pritisak i na svakog ću narednog vršiti pritisak jer se mora izmijeniti dio Zakona o visokom obrazovanju za koji se suosjećam krivim. Insinuacije su da neko nije želio uvrstiti vašu ostavku na dnevni red jer ste je podnijeli 19. jula, a sjednica Vlade je zakazana za 24. juli. Nije bilo moguće je uvrstiti jer je morao zasjedati i Kolegij – naveo je Konaković.

Kazao je i da mu je “ministrica zadala najniži udarac, da je njen današnji performans najniži oblik ljudskosti, iako joj je on vjerovao s obzirom na to da su mu neki ljudi rekli da je karakterna i poštena osoba”.

-To što pričate o savjetniku, nije novopazarski dekan, već je bio pomoćnik u Vladi Zorana Đinđića. Sa Refikom Šećibovićem sam se jednom vidio u životu, popio kafu – rekao je Konaković.

Očekivano od njega, Konaković je opet prijetio porukama u mobitelu, koje je rekao da će pokazati.

-Stručne pridike možete mi držati, ali moralne ne možete. Dok sam živ, uplitat ću se u sve. Znam ko vam piše ove pamflete, ali sretat ćete me još u ovome gradu. Ovo što je vas navela (Sebija Izetbegović), je laž i netačno je. Pljunuli ste svima nama u lice svojim lažima, a razloge ćemo naknadno otkriti. Fasciniran sam Sebijom Izetbegović kako vas sve navodi da radite kako ona hoće – kazao je Konaković.

Za vrijeme Konakovićevog govora ministrica Bogunić je sve vrijeme govorila: “Nije tačno, nije tačno!” Nakon što je Konaković rekao kako ima poruke koje je razmjenjivao sa ministricom Bogunić, ona je poluglasno govorila: “Imam i ja”.

(Global CIR/Faktor/Agencije)

Input your search keywords and press Enter.