Now Reading:
MORA DA SE ZNA KO JE KOGA RODIO

MORA DA SE ZNA KO JE KOGA RODIO

Vaspitanje sopstvenog djeteta nije kvantna fizika. Mnogo je lakše od toga. Ali je potreban trud.

To neće raditi sa tolikim uspjehom niko sem vas. Naprotiv, vaši temelji vaspitanja toliko moraju da budu nepomjenjivi i stabilni, da mogu da odole svim pritiscima društva i škole koji će im se kroz život nametnuti.
Dobro vaspitanje ima četiri temelja: ljubav, granice, povjerenje i zdrav razum. Ukratko – sve ono što i treba da usadite djetetu, kao dar, u mozak i srce.

Vaša baka je lijepo govorila – mora da se zna ko je koga rodio. I vjerujte, stvarno mora.

Kad mali čovjek zna dokle su njegove granice, znaće da poštuje i tuđe.
To je dobra osobina za život.

Granice koje postavljate djetetu, nisu ograničenja. Ona ne sprječavaju i ne guše dijete, naprotiv, granice služe da dijete nauče osnovnim stvarima i da im podare slobodu i sigurnost.

Granica nije kad ne dozvolite djetetu da skače po barama, nego kad mu objasnite da nikad neće dobiti ništa plakanjem.

Izvoli, hvala, izvini i volim te
Dijete mora da zna da koristi ove izraze. I da to iskreno misli. A ne samo kad ode u goste. To ipak neće vidjeti na televiziji, nego od vas.

Da li će psovati ili grliti, mrzeti ili voljeti ljude i svoje okruženje, vaša je lična zasluga. Zvuči kao velika odgovornost, a zapravo je pravo zadovoljstvo.

Vaspitanje je dvosmijerna ulica
Vi djecu učite onome što ste naučili kroz život, a oni vas podsjećaju na instinkte i radost igre na koju vi ponekad zaboravljate. I svima je korisno.

Nije potrebno da lažete djecu, i da im pričate da je svet jedno magično mesto sa leptirima i jednorozima, ali nemojte ih zaraziti ni pesimizmom. Naučite ih da u nelijepom svijetu vide lijepe stvari i znaju da ih poštuju! Vratite ih prirodi i prirodu njima, pustite ih da sami idu u školu i tako spoznaju svijet.

Naučite ih da čitaju, pokažite im da muzika može i bez autotjuna i pokažite im kako treba da se ponašaju u pozorištu.

Insistirajte da namiještaju svoj krevet, slažu svoje odijelo i igračke. Ako to radite umesto njih, neće im koristiti ni sad ni za ubuduće.

Naučite djecu da poštuju babu i dedu, da komšijama u liftu govore „Dobar dan’’ i da gledaju ljude u oči.

Nemojte misliti da se loše vaspitana djeca bolje snalaze u surovom svetu. To je opasno razmišljanje, i za vas i za djecu. Vaspitanje nije i nikad nece izaći iz mode.

Naučite dijete da vjera u dolar nije jedina religija. Ne potkupljujte ih skupim poklonima. Vrijeme je najdragoceniji poklon koji im možete pokloniti i jedino čega će se oni zapravo sjećati kad porastu.

Vi im morate pokazati da najvrednije stvari u životu moraju da se zasluže, ali najpre ih naučite da budu zahvalni. Iskreno zahvalni, za sve što već imaju.

Ako želite da vas čuju nemojte vikati.
Ako ste iskreni u namjeri da lijepo i kvalitetno vaspitate svoje dijete, jednog dana nećete kriviti ni sistem, ni društvo, ni školu. Plodovi vašeg truda će svakodnevno dolaziti do izražaja i vraćati vam se u talasima ponosa i ljubavi.

Jednog će vas dana vaša vaspitana djeca opominjati za iste one stvari kojima ste ih vi naučili i znaće sutra i druge lijepo da vaspitaju. I to ne samo svoju djecu, a vaše unučiće, nego i sve te ljude koji nisu imali tu blagodet da ih neko lijepo vaspita.

Mnoge su se stvari promijenile, sijvet je postao malo čudan, ali djeca će zauvijek ostati odraz u ogledalu svega onoga što jesmo i nismo bili prema njima. I svijetu.

Onda kad smo im bili najpotrebniji. U djetinjstvu.

Ako postavite djeci granice, ona će znati da ih volite i da su vam važna. I sam taj osećaj stvoriće od njih srećne i zadovoljne ljude. Što je i vaš krajnji cilj.

Izvor: pozitivanstav.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.