Now Reading:
Mehmedović iznio prijedlog zbog kojeg mnogi bh. političari večeras neće mirno spavati

Mehmedović iznio prijedlog zbog kojeg mnogi bh. političari večeras neće mirno spavati

No, 16. januara na sjednici Predstavničkog doma moglo bi se raspravljati o zahtjevu zastupnika Šemsudina Mehmedovića koji je podnio Inicijativu kojom se traži izmjena Odluke Administrativne komisije u smislu da se zastupnicima dok traje blokada rada Zastupničkog doma obustave isplate plaće za svaki mjesec u kojem se ne održi bar jedna sjednica Doma, kao i svima zastupnicima koji u tekućem mjesecu ne prisustvuju barem jednom zasjedanju, prenosi patria.

Također, ovom inicijativom, kako navodi zastupnik Mehmedović, želi poticati Vijeće ministara BiH da u parlamentarnu proceduru uputi izmjene i dopune Zakona o plaćama i nadoknadama kojim bi se ova oblast u ovakvim slučajevima precizno definirala.

Iz Ministarstva finansija i trezora BiH u odgovoru su kazali da će razmotriti predmetnu inicijativu prilikom prve naredne izmjene Zakona o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, za samo četiri mjeseca na račune državnih parlamentaraca iz džepova građana Bosne i Hercegovine uplaćeno je 750.763 KM. Plaće poslanika u državnom parlamentu u BiH kreću se i do više od 5.000 KM. Prema tome, plaća državnog poslanika je veća osam puta od prosječne plaće u zemlji.

Plate poslanika u BiH već su za oko 12 puta od prosječne mirovine u zemlji, što znači da jedan državni poslanik zaradi za mjesec koliko jedan prosječan bh. umirovljenik zaradi za skoro dvije godine.

Izvor: bhdijaspora.net

 

 

Input your search keywords and press Enter.