Now Reading:
KOMŠIĆ PODRŽAO INICIJATIVU MINISTRA ČAMPARE: “OD PRVOG DANA SAM APELIRAO DA FEDERACIJA USPOSTAVI RECIPROCITET”

KOMŠIĆ PODRŽAO INICIJATIVU MINISTRA ČAMPARE: “OD PRVOG DANA SAM APELIRAO DA FEDERACIJA USPOSTAVI RECIPROCITET”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić pozdravio je inicijativu Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova o uspostavi rezervnog sastava policije u visini do 50 posto od ukupnog broja policijskih službenika u sastavu Federalne uprave policije.

“S obzirom da na uvećavanje broja naoružanih pripadnika policije RS-a međunarodna zajednica uopće nije reagovala, ovakva aktivnost je najmanje što se u ovom trenutku mora uraditi”, rekao je Komšić za Fenu.

Pozvao je sve probosanske političke opcije da kroz parlamentarnu proceduru podrže uspostavu rezervnog sastava policije u FBiH, dodajući da i aktuelna migrantska kriza upućuje na potrebu te vrste.

Kako smo ranije izvijestili, u današnjem saopćenju federalnog ministra MUP-a, Aljoše Čampare, navodi se da je Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova poduzelo mjere i aktivnosti na vraćanju poljuljane sigurnosti i održavanju balansa policijskih snaga u entitetima.

“Kako ni do danas Ured visokog predstavnika (OHR) i međunarodna zajednica nisu poduzeli konkretne mjere na sprečavanju uvođenja rezervnog sastava u Republici Srpskoj, Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova poduzelo je mjere i aktivnosti na vraćanju poljuljane sigurnosti i održavanju balansa policijskih snaga u entitetima”, navodi se u saoćenju.

Federalni MUP je također saopćio da jee kao direktan odgovor na uvođenje rezervnog sastava u RS, sačinjen prednacrt dopuna Zakona o unutrašnjim poslovima Federacije BiH o uspostavi rezervnog sastava policije u visini do 50 posto od ukupnog broja policijskih službenika u sastavu Federalne uprave policije.

Također je sapćeno da je pokrenuta procedura izmjena Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji FMUP-a kojim bi se otvorila mogućnosti prijema novih policijskih službenika u početnom činu “policajac”, što podrazumijeva prijem novih 110 policajaca, od toga njih 55 u Specijalnu policijsku jedinicu (SPJ) i preostalih 55 u Jedinicu za podršku Sektora uniformisane policije Federalne uprave policije.

Najavljena je i nabavka materijalno-tehničkih sredstava za neometan i efikasniji rad Federalne uprave policije te je Vladi Federacije BiH dostavljena Informacija s prijedlogom zaključaka za izdvajanje milion KM za nabavku MTS-a za potrebe Specijalne policijske jedinice i Sektora uniformisane policije.

Pored nabavke MTS-a, Vladi Federacije BiH upućen je zahtjev da se helikopter, koji je dodijeljen Federalnoj upravi civilne zaštite, stavi u funkciju kako bi se mogao koristiti u operativnom radu Federalne uprave policije, ali i u medicinske svrhe, kao i u slučaju elementarnih nepogoda, saopćeno je danas iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

(SB)

Input your search keywords and press Enter.