Now Reading:
Kakav zaokret najavljuje Čović?

Kakav zaokret najavljuje Čović?

Pravdao se Čović danas, prvi put javno govoreći o Aluminiju od gašenja proizvodnje, poručivši da ne osjeća odgovornost i da mu se treba čak zahvaliti zbog doprinosa toj kompaniji.

Poručio je usput, u jeku izlaska pojedinih stranaka iz Hrvatskog narodnog vijeća (HNS) da slijedi zaokret u odnosu prema koalicionim partnerima ukoliko uskoro ne dođe do dogovora o izmjenama Izbornog zakona i formiranja vlasti.

Poručio je da oni koji “prave blokade u funkcionisanju da bi se proizvodila kriza, s naše strane neće više imati podršku”.

“Morat ćemo da napravimo vrlo oštar zaokret, jer ovakvo stanje ne odgovara nikome, a najmanje Hrvatima kao najmalobrojnijem narodu. Oštar zaokret znači da se neće moći razvlačiti sa izbornim zakonodavstvom kao što smo to radili godinu pred izbore. To, evo, radimo i sedam mjeseci ove godine. Dogodine su izbori, želimo i izbore u Mostaru i ove godine moramo imati izborno zakonodavstvo. Partneri sa kojima smo se opredijelili praviti vlast na nivou kantona, entiteta, BiH moraće razumjeti – ili ćemo krenuti zajedno raditi ili ne mogu više računati na ta partnerstva”, zaključio je.

Dragan Čović i HDZ u kontinuitetu su u vlasti i na državnom i na federalnom nivou, ali i u nekim kantonima. Sve vrijeme ističu dobro poznati uslov za “dobre odnose partnera”, a to je izmjena Izbornog zakona.

Ipak, na državnom, a samim time i na nivou FBiH “zapelo” je kod priče o nastavku NATO puta BiH, s obzirom da naša zemlja treba usvojiti Godišnji nacionalni plan za NATO u okviru MAP-a. Na to ne pristaje SNSD pa zbog toga nema ni saglasnosti za imenovanje mandatara za predsjedavajućeg Vijeća ministara.

HDZ će pristati na SNSD-ovu priču i stavljanje NATO puta BiH sa strane, dok SDA ima utvrđene stavove da je to uslov za formiranje vlasti.

Nejasno je u kojem smjeru Čović najavljuje zaokret u odnosu prema partnerima. Kriza vlasti traje od izbora, i državni i nivo entiteta FBiH funkcioniraju u starim sazivima. Kočničari su u SNSD-u zbog odbijanja nastavka priče o NATO putu BiH. Ipak, sada Čović ponovo pokušava aktualizirati priču i Izbornom zakonu.

Nameće se i pitanje da li Čović ovim želi pažnju javnosti skrenuti sa priče o Aluminiju i evidentnom pritisku javnosti.

Član Predsjedništva SDA i zastupnik u Zatupničkom domu državnog parlamenta Safet Softić za Klix.ba prokomentarisao je Čovićeve najave.

“Ne znam u kojem smislu Čović najavljuje zaokret jer je i do sada bila ista priča. I do sada su za formiranje vlasti kao uslov postavljali izmjene Izbornog zakona. Ništa specijalno novo ne vidim. Razumijem da je Čović pod velikim pritiskom zbog Aliminija i da sada traži nekog krivca i skretanje pažnje”, poručio je.

Softić napominje da je očita Čovićeva odgovornost za stanje u Aluminiju, s obzirom na opće poznate stvari i upravljanje u tom preduzeću u prethodnim decenijama.

“Nas pamćenje služi i znamo kakav je odnos bio prema Bošnjacima koji su radili u toj firmi”, kazao je.

Kazao nam je da nema nikakvih novih planova niti najave sastanaka kada je u pitanju proces formiranja vlasti.

“Nažalost stvari su još uvijek ukopane u mjestu. Mi imamo naše stavove i to ne mijenjamo. Isuviše je to značajno da bismo trgovali s NATO putem”, zaključio je Softić.

Ivor: KLIX
Input your search keywords and press Enter.