Now Reading:
ILIDŽANSKO UDRUŽENJE POSLOVNIH ŽENA REALIZUJE JOŠ JEDAN PROJEKAT ZA MLADE KS

ILIDŽANSKO UDRUŽENJE POSLOVNIH ŽENA REALIZUJE JOŠ JEDAN PROJEKAT ZA MLADE KS

U srijedu, 13. februara Udruženje za demokratiju, poduzetništvo i kulturu „Poduzetnice IN“, a nakon ostvarene saradnje sa srednjim školama sa područja Kantona Sarajevo je počelo sa realizacijom projekta „Sarajevo Art“. Prve edukativno-kreativne radionice održane su u Školi za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje.

Realizacijom projekta će srednjoškolci sa područja Kantona Sarajevo biti sukreatori i učesnici aktivnosti kojima promovišu svoju lokalnu zajednicu, odnosno Kanton Sarajevo, time doprinose poboljšanju kvalitete života mladih i promociji turizma u Kantonu Sarajevo. S obzirom da škola u kojoj su danas boravile edukatorice partnerske organizacije Hobby Art Centra – Sanela Hadžić i Arnela Bojičić, te koordinatorica projekta Ilma Softić i asistentica Amela Tufo – obrazuje i radno osposobljava učenike uzrasta od 15 do 21 godine za manje složena zanimanja ovim radionicama, kako su istakle su željeli osposobiti malde, pokrenuti nove inovativne ideje, ali prije svega povezati škole i nevladine organizacije sa područja Kantona Sarajevo.

Projektom je predviđeno da se što veći broj srednjoškolaca iz Kantona Sarajevo aktivira u poduzetničkom načinu promišljanja na način da će razmišljati o turističkoj ponudi Kantona Sarajevo kao trenutno najpotentnijoj privrednoj grani, te već sada pronaći svoje mjesto u tim procesima i ponuditi turistima ono što oni, kao srednjoškolci mogu

„Naravno da ovaj projekt koji sada realizujemo nije jedini način, mi imamo još mnogo ideja kako bismo mlade naveli da iskažu sve svoje kreativne potencijale, ali ovo je samo početak. U art projektima imamo najviše iskustva i pokazalo se da se, specifično mladi ljudi rado odazivaju i da to ustvari bude samo prva stepenica u onome što oni tek mogu. Na ovaj način se ohrabre da krenu smjelije naprijed“, istakla je predsjednica Udruženja Adisa Tufo.

Projekat koji je podržan od strane Turističke zajednice Kantona Sarajevo mladima je ponudio nešto novo u formalnom sistemu obrazovanja.

Specifičnost današnjih radionica, te značaj same realizacije projekta na kojem su učenici uzrasta od 15 do 21 godine imali priliku slikati na platnu, te oslikavati predmete tehnikom decoupage ogleda se u tome što su održane u školi koja je alternativna i inkluzivna. Alernativna je jer učenicima pruža drugačiju mogućnost sticanja diplome i radnog osposobljavanja, a inkluzivna je jer, pored ostale, može uključiti i djecu sa poteškoćama u razvoju.

 

„Učenici sa kojima smo danas radili su zaista bili fenomenalni, drago mi je što smo napokon počeli saradnju sa obrazovnim institucijama nudeći učenicima nešto unikatno i potpuno drugačije. Danas smo u radionicama koje su trajale tri sata sve vrijeme imali pažnju djece – nije im bilo dosadno, željeli su još da rade, da se smiju i druže i na kraju zaključuju da im je bilo ‘predivno’, njihovo zadovoljstvo je dokaz da nam nedostaje ovakvih projekta. A ova vrsta saradnje je pokazatelj da mladi žele i mogu utjecati na zbilju u kojoj se nalaze, konkretno na sistem u kojem žive – na svoj kreativan i šarnolik način“, istakla je koordinatorica projekta Ilma Softić, koja se ovom prilikom zahvalila prije svega direktorici Biščević Ingi jer je pokazala interesovanje da učestvuju u realizaciji projekta, a zatim i svim učenicima Almiru, Ivici, Mehmedu, Azmiru, Selmi, Nerminu, Elmedini, Nemanji, Alanu, Danijelu, Hibi, Muhamedu i Hamedu.

Smatramo da imena svih učesnika moraju biti spomenuta, jer ovo je projekat upravo za njih“, dodala je koordinatorca, pozivajući i ostale institucije i moguće partnere da ih podržne u ovom izuzetno društveno korisnom projektu.

 

 

ILIDZANEWS.BA

Input your search keywords and press Enter.