Now Reading:
HARUN SADŽAK: “ŽELJO” JE MOJA PRVA LJUBAV

HARUN SADŽAK: “ŽELJO” JE MOJA PRVA LJUBAV

Harun Sadžak ima trinaest godina i već se svrstao u red mladih nada sarajevskog fudbalskog kluba Željezničar. Rođen je u Sarajevu 18.februara 2006.godine, a već sa šest godina prvi put je šutirao loptu na Grbavici. Od tada nije nikad ni prestao. Kaže da je “Željo” njegova prva ljubav i teško da je moguće da na to mjesto stane neko drugi. Te 2012. godine počela je Harunova fudbalska priča. Najmlađi u ekipi, pomalo nesiguran među starijim dječacima, ali i tada odvažan i uvjeren da će uspjeti. I uspio je!

Ljubav prema “Grbavici” desila se kao proces u njegovom odrastanju. Prve korake je napravio na “tribinama plavih” dolazeći na utakmice sa ocem, koji je od sedme godine pa do danas, najvjerniji “Željin” navijač. Tom ljubavlju su zaražene i Harunova mama i sestra i zajedno prate sve utakmice “plavih”, na svim nivoima. Pozitivna atmosfera i sportski duh, kojim je okružen Harun, itekako su afirmativno utjecali na njega i učvrstili ga u nakani da jednom zaigra za prvi tim.  Danas je Harun dečko (visok 172 cm, težak 55 kg) koji fenomenalno igra na poziciji lijevog beka, ali također briljira i na poziciji lijevog krila.  Prirodni je lijevak, ali jako dobro istreniran i odlično se služi objema nogama, što mu daje izuzetnu prednost i virtuoznost na terenu. Na poziciji lijevog beka je veoma ofanzivan; oncentršutevima i brzim asistencijama doprinosi boljim napadima, pa lopta u konačnici često završi tamo gdje treba, u golu protivničke ekipe. U dosadašnjoj karijeri, trnaestogodišnji Harun je bio dio ekipe koja je osvojila mnoge međunarodne turnire i na svim utakmicama je pokazao srčanost i snalažljivost. Sa takvom igrom ne može biti neprimjećen na terenu.

U zadnjoj sezoni Harunova ekipa je bila prva u Kantonu Sarajevo i u  Federacije Bosne i Hercegovine. Danas je on dečko čija pojava odiše snagom i zdravljem, čiji su pokreti gipki i skadni, a siguran stav i način na koji se kreće na ternu, već dovoljno govore o njegovom sportskom životu i velikoj perspektivi.

Kaže da je od svih svojih trenera puno naučio; svi suigrači su mu velika podrška – fudbal je timski sport, tu pojedinac ne znači ništa, ako nije u stanju u svakom momentu biti podrška cijeloj ekipi. Smatra da je veoma bitno  uživati u svakoj utakmici i na svakoj dati svoj maksimum.

Svi znaju da su u  Sarajevu “vječni rivali”  klubovi Željezničar i Sarajevo. Čitavu viječnost se nadigravaju i dio gradske tradicije je taj “vječni” revanšizam. Naravno sve je to u okvirima sportskog duha i sve  ekipe jednako, od prvog tima pa do mladih pionira , trude se da što bolje odigraju baš te derbi utakmice. Harun kaže da je i njemu jedna od najdražih njegovih utakmica bila sa pionirima akademije Sarajevo, na kojoj je on bio jedan od golgetera, a uradio je i jednu odličnu asistenciju i rezultat je bio 3:2 u korist Željezničara.

Istaći ćemo da je Harun, i pored toga što aktivno trenira fudbal, a to je sport koji zahtjeva mnogo vremena i odricanja, veoma uspješan đak; odličan učenik osmog razreda osnovne škole, omiljen i među nastavnim osobljem i među svojim kolegama. Njegovo ime treba zapamtiti.

Foto: arhiv

ILIDZANEWS.BA

Input your search keywords and press Enter.