Now Reading:
Gradit će se tramvajska pruga do Hrasnice, planirano šesnaest tramvajskih stanica

Gradit će se tramvajska pruga do Hrasnice, planirano šesnaest tramvajskih stanica

Vlada Kantona Sarajevo dala je saglasnost za kapitalni projekt izgradnje tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica u ukupnom iznosu 46 miliona KM.

Projekt je usklađen sa Strategijom razvoja Kantona Sarajevo do 2020. godine, te uvršten u Nacrt programa javnih investicija Kantona Sarajevo za period 2020–2022. godine.

“Projekt je u visokom stepenu spremnosti. Urađena je kompletna projektna dokumentacija i riješeni su gotovo svi predmeti imovinskopravnih odnosa. Očekujemo da bismo u kratkom roku mogli imati građevinsku dozvolu za izvođenje radova”, rekao je ministar saobraćaja Adnan Šteta.

Radi se o projektu iz 1985. godine, sa dodatnih dvanaest kilometara pruge i novih šesnaest tramvajskih stanica.

Ideja o izgradnji prisutna je zadnjih decenija u raznim planovima razvoja Sarajeva. Počeci planiranja realizacije ovog projekta datiraju iz vremena kada je u “Urbanističkom planu grada Sarajeva za period 1986–2015.” predviđen pojas za smještanje planirane dvokolosiječne tramvajske pruge, uz pripadajuću kontaktnu i napojnu mrežu, tramvajskim stajalištima i novom okretnicom kod nekadašnjeg fabričkog kompleksa FAMOS u Hrasnici.

Pojas za tramvajsku prugu planiran je u kontekstu primarne gradske cestovne saobraćajnice od Ilidže do Hrasnice sa dva odvojena kolovoza i sa po dvije saobraćajne trake – širine po 3.50 metara.

(klix)

Input your search keywords and press Enter.