Now Reading:
„Drugarica gusjenica“ jedinstven paket sa didaktičkim igrama za djecu sa poteškoćama u razvoju

„Drugarica gusjenica“ jedinstven paket sa didaktičkim igrama za djecu sa poteškoćama u razvoju

 Udruženje za edukaciju, stručno usavršavanje i cjeloživotno učenje „Edu Arena“je u petak, 21.12.2018.g.  u hotelu Hollywood na Ilidži održalo svečanu promociju projekta namijenjenog djeci sa poteškoćama u razvoju, pod nazivom(Re)Kreativno-edukativne i zabavne igre za djecu sa poteškoćama u razvoju „DRUGARICA GUSJENICA“.

Ovaj projekat prvenstveno ima za cilj da djeci sa poteškoćama u razvoju predškolskog i školskog uzrasta nižih razreda olakša učenje i napredovanje. Da djeca uče i usvajaju nova saznanja i ispoljavaju kreativnost kroz različite igre edukativno-zabavnog karaktera uz pomoć nastavnika, pedagoga, socijalnih radnika ili roditelja. Djeca igre mogu koristiti i igrajući se sa drugarima ili vršnjacima. Igre, osim što su namijenjene da pomognu djeci, služe i tome da olakšaju rad nastavnika i drugih stručnih lica, jer vrlo često za kvalitetan rad nastavnicima i odgojno-obrazovnim ustanovama nedostaje ovakvih materijala.

Igre se mogu primjenjivati i u kućnom ambijentu sa porodicom i djecom koja nemaju poteškoća, dakle, igrice mogu koristiti i tipična djeca, kako bi se svi zabavili, učili kroz ove sadržaje i provodili više vremena zajedno. U ovom paketu nalaze  se i duštvene igre za cijelu porodicu. Dakle, igre mogu biti primjenjive za sve i svakoga.

Primjenjujući ove igre korisnici bi više i lakše učili, a roditelji bi posvećivali više pažnje djeci. Taj napredak bi ih motivisao da u zajedničkom putu ka uspjehu savladaju prepreka sa kojima se susreću.

Projektni paket „Drugarica gusjenica“ čine: motivirajuća pjesma / himna projekta „Drugarica gusjenica“,  zatim „Vodič kroz gusjenicu“  sa opisom kako se igre mogu igrati/ koristiti, sadržaj projektnog paketa su i različite igrice koje se nalaze u konstrukciji  u obliku Gusjenice, koja je sastavljena od police i 12 ormarića. U svakom ormariću nalazi se neke od ukupno 42 zasebne igre napravljene od veoma kvalitetnih materijala, USB Player uređaj.Konstrukcija je pokretna i na malim točkićima vrlo lahko se može premještati sa jednog mjesta na drugo.

„Stručnjaci iz oblasti obrazovanja i inkluzije kojima smo predstavili ovaj projekat izrazili su veoma pozitivan stav, sa naglaskom na to da za ovakvim materijalima vlada velika potreba. Za izradu igrica koristili smo veoma prihvatljive materijale bazirajući se na ekološke boje bez mirisa, kojima djeca mogu manipulisati, a svojom kvalitetom utiču na dugotrajnost u korištenju. Za sve smo se konsultovali i sa strukom, čime smo dodatno prilagodili cijeli sadržaj prateći nastavni plan i program. Stoga, vjerujemo da će ovaj projekat doprinijeti mnogo svim korisnicima u njihovom učenju i na to sam veoma ponosan i sretan da je jedna ovakva ideja implementirana i nadam se da će biti od velike pomoći. Hvala svim sardnicima koji su učestvovali u ovom projektu, a posebno hvala donatorima koji su prepoznali važnost ovog projekta, među kojima su Općina Ilidža, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, Federalno ministarstvo za rad i socijalna pitanja“, kazao nam je Džemal Hurić- idejni tvorac ovog projekta i predsjednik udruženja.

Prvi uzorci  kompletnog paketa „Drugarica gusjenica“ na ovoj promociji poklonjeni su Centru „Vladimir Nazor“ Sarajevo, JU „Četvrta osnovna škola“ Ilidža i Udruženju za rad sa djecom sa teškoćama u učenju i razvoju “Kutak”Sarajevo.

Organizator- Udruženje “Edu Arena” planira i dalje raditi na ovom projektu i pokušati obradovati neke nove ustanove i udruženja, upoznati ih i sprijateljiti sa “Drugaricom gusjenicom”.

ILIDZANEWS.BA

 

 

Input your search keywords and press Enter.