Now Reading:
Intervju: DENIS MUHOVIĆ pomoćnik načelnika Službe za obrazovanje, kulturu, sport i informisanje Općine Ilidža

Intervju: DENIS MUHOVIĆ pomoćnik načelnika Službe za obrazovanje, kulturu, sport i informisanje Općine Ilidža

Razgovaramo sa Denisom Muhovićem, vrhunskim sportistom koji trenutno veoma uspješno obavlja dužnost pomoćnika načelnika Službe za obrazovanje, kulturu, sport i informisanje i na toj dužnosti je nešto više od četiri godine.

Profesor ste Tjelesnog i zdravstvenog odgoja, skoro cijeli svoj život ste posvetili sportu, recite nam odakle tolika ljubav prema sportu i navedite najznačajnije rezultate, ako je to uopće moguće, s obzirom da znamo koliki su vaši uspjesi?

S obzirom da dolazim iz jedne sportske porodice, upravo tu sam dobio motiv da se počnem baviti sportom. Naime, moj otac je bio reprezentativac Jugoslavije u boksu, stariji brat se bavio koš arkom, ja sam u karateu cijeli život, mlađi brat je u karateu, sestra se bavila odbojkom, a danas su moja djeca u karateu. Jedna anegdota je da sam ja uvijek volio košarku i borilačke sportove, ali otac mi nije dozvolio da se bavim boksom jer je on prošao kroz sve faze tog sporta pa sam se ja odlučio baviti karetom i ne kajem se zbog toga. Jako puno rezultata sam napravio tokom svoje takmičarske karijere. Po meni, najveći rezultat je što sam kroz karate naučio mnoge pozitivne vrijednosti koje me prate kroz život, što sam naučio kako i na koji način ostvariti određeni cilj, š to sam naučio šta znači željeti nešto, pripremiti se za nešto i na koji način ostvariti to š to ž eliš . Hvala Bogu, i takvom pristupu pa sam uspio ostvariti rezultate u samom karateu, preko 300 medalja, veliki broj internacionalnih medalja, pojedinačni prvak Evrope, klupski prvak Evrope, vicešampion na svjetskom kupu u Parizu. Pored mnogo indivudalnih rezultata, tu su trenerski rezultati koji su mi bitni, na koje sam posebno ponosan, koji su mi bitniji nego ovi rezultati koje sam ja lično napravio. Po meni je, usvajanje tih nekih pozitivnih vrijednosti, između ostalog i obaveza da ona znanja koja steknete trebate na neki način i podijeliti, nekoga naučiti, obučiti, odgojiti, usmjeriti. Imam mogućnost svoje znanje i svoja dostignuća, sposobnosti i umijeća prenositi ma mlađe generacije koje nastavljaju praviti dobre rezultate, ali ne samo u sportu. Oni su prepoznatljivi u lokalnoj zajednici kao dobri ambasadori lokalne zajednice, kao pravi ponosni građani naš e lokalne zajednice. To su djeca koja su u svemu uspješ na iono što moram reći jeste da je 99% mojih učenika završilo fakultete i po meni sve ovo je jedan od najvećih rezultata koji ja imam u sportu.

Je li teško biti pomoćnik načelnika Senaida Memića?

Naš načelnik prof. dr. Senaid Memić je vrlo prefesionalan čovjek koji ima jasnu viziju i koji zna na koji način će doći do onoga što želi. Vrlo je kooperativan, lahko je sa njim sarađivati, daje jasne i konkretne upute. Shodno službi koju ja vodim, mi uspijevamo udovoljiti svim zahtjevima općinskog načelnika i meni kao pomoćniku je zadovoljstvo sarađivati sa takvim profesionalcem.

Predstavite nam i vaše sarednike u Službi i to koliko je važan timski rad za uspjeh koji vaša služba ima?

Kada sam došao u Službu nisam mogao birati saradnike, ali i da sam birao ne bih mogao izabrati bolje. Hvala Bogu danas je Služba u punom kapacitetu osim stručnog savjetnika za kulturu koji radi između ostalog referat, onda tu je i naša Amra Bojičić koja radi sa mladima, jedan profesionalac, osoba koja se prva edukovala u oblasti rada sa mladima i osoba koja puno poznaje problematiku mladih, pismena, elokventna osoba koja svoj zadatak izvršava uvijek  na vrunskom nivou. Kada je u pitanju sport, tu je jedan od naših najboljih sportista, Nermin Bašović. Pored toga što je svjeski šampion u kick boksu, on je završioFakultet sporta i jako dobro poznaje sport i problematiku i on taj referat vodi savršeno. Damir Nuhanović, profesor koji danas vodi referat obrazovanja, također čovjek sa velikim iskustvom koji je nekad bio pomoćnik. Edina Ičindić vodi odsijek za informisanje koja je ujedno i jedna od naših najboljih novinarki u Bosni i Hercegovini, koja uvijek sa osmijehom, sa elanom i zadovolstvom rješava sve problem. Tu je i naš Riko koji radi u Odsjeku zainformisanje, koji je detaljan, marljiv, pedantan i na vrijeme obavlja sve svoje zadatke. Dio služ be je i Elza Marijan koja je viši referent na mjestu sekretara služ be koja stvarno obavlja taj dio posla profesionalno.Onoštojevrlobitnojeste da mi kao tim funkcioniš emo da ovaj tim daje izuzetne rezultate i zajednički uspijevamo realizovati sve projekte i zadatke koji se pred nama nametnu. Mi ih rješavamo timski i taj timski rad je nešto što je oličenje ove službe.

Selektor ste i reprezentacije BiH. Je li teže biti reprezentativac ili selektor?

Deinitivno, teže je biti selektor jer selktor mora pratiti sve reprezentativce, svaku osobu pojedinačno, mora znati kako i na koji način ih motivisati, kako od svih tih takmičara izvući maksimum, kako ih pripremiti za određena takmičenja jer ja nisam samo selektor već i trener. Imam sreću da vodim treninge reprezentativcima u Karate klubu S ampion gdje je 90% seniorske selekcije reprezentacije kojoj sam ja selektor upravo iz tog kluba. Postižemo jako dobre rezultate kako u Bosni i Hercegovini tako i na internacionalnoj sceni. Izuzetno sam ponosan što mogu reći kako sam selektor jednoj od najmlađih i najboljih reprezentacija u Evropi.

Koliko ste zadovoljni saradnjom sa udruženjima, sportskim klubovima i lokalnom zajednicim općenito?

Veliki broj udruženja je registrovan na području općine Ilidže i nemoguće je svima biti dobar i udovoljiti jer se udruženja uglavnom oslanjaju na budžet Općine i tako nastoje svoje aktivnosti sprovesti. Hvala Bogu mi dobro sarađujemo, imamo mnogo udruženja koja rade kvalitetno, imaju kvalitetne projekte, sprovode tokom cijele godine redovne aktivnosti i na koja smo mi kao lokalna zajednica ponosni. Jedno od takvih udruženja je Udruženje “Bašlija” kojem se ja ovim putem zahvaljujem i na ovom projektu koji realizuje, ali i na svim projektima na kojima rade. Ponosan sam što ispred Općine mogu pročitati jedan njihov projekat, analizu, godišnji izvještaj ili plan i program za sljedeću godinu i u bilo kom kapacitetu stati i biti dio tog tima.

Vaša poruka mladima?

Moja poruka mladima je da se ništa neće samo desiti, da se moraju boriti za ono što žele. U Bosni i Hercegovini, Kantonu Sarajevo i općini Ilidža imaju dovoljno prostora da dođu do izražaja i da se dokažu. Trebaju vjerovati u sebe i usvojiti osnovne ž ivotne vrijednosti koje su im bitne, pravilno postaviti prioritete kako bi bili š to bolji građani naš e lokalne zajednice jer moramo krenuti od mladih da bi napravili što bolju budućnost za sve nas.

(Intervju objavljen u ilidžanskom godišnjaku ZMAJ, kojeg izdaje Udruženje BAŠLIJA)

Input your search keywords and press Enter.