Now Reading:
BiH večeras preuzima kontrolu nad cijelim svojim nebom

BiH večeras preuzima kontrolu nad cijelim svojim nebom

Nadzor cjelokupnog bosanskohercegovačkog neba više se neće obavljati iz susjednih država, već iz BiH.

Preuzimanjem kontrole zračnog prometa u cjelokupnom zračnom prostoru Bosne i Hercegovine koje će se dogoditi večeras iza ponoći Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) će otvoriti novo poglavlje u historiji civilnog zrakoplovstva BiH.

Tim događajem u potpunosti će biti realizirana Faza II Strategije razvoja Sistema za upravljanje zračnim prometom u BiH (ATM Strategija BiH), što u prijevodu znači da se nadzor cjelokupnog bosanskohercegovačkog neba više neće obavljati iz susjednih država, već iz BiH.

– Ovo je veliki dan za Bosnu i Hercegovinu kao državu jer smo u relativno kratkom vremenskom periodu, kao najmlađa evropska agencija za pružanja usluga u zračnoj plovidbi, stvorili tehničke, kadrovske i sve druge preduvjete da sami, u cijelosti, nadziremo zračni promet iznad teritorije BiH – izjavio je ovim povodom direktor BHANSA-e Davorin Primorac.

Primorac je naveo da BHANSA trenutno pruža usluge do nivoa leta 325, odnosno do 10.000 metara.

– U tom dijelu zračnog prostora odvija se 20 posto od ukupnog zračnog prometa, odnosno riječ je o kretanju svega 200 aviona – rekao je Primorac, dodajući da će od sutra BiH kontrolirati i do 1.600 preleta aviona nebom BiH.

Izvor:   Fena

 

Input your search keywords and press Enter.