Now Reading:
“BIĆE GORE NEGO U PAKLU”: Vučić predviđa težak period za Srbe i Srbiju

“BIĆE GORE NEGO U PAKLU”: Vučić predviđa težak period za Srbe i Srbiju

Dvije decnije od najvećeg evropskog neriješenog spora, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kaže za Blumberg da je vrijeme da se postigne sporazum, ali ocjenjuje da će biti izuzetno teško.


On je za američku agenciju Blumberg, na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, rekao da će biti „gore nego pakleno teško“.

Prema Vučićevim riječima, prvo moraju da budu ukinute takse, a svaki sporazum mora da sadrži slobodno kretanje robe i ljudi.

Blumberg ocenjuje da se, nakon što su Grčka i Makedonija razriješile spor oko imena, međunarodni pritisak prebacuje na Vučića da sa kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem radi na postizanju sporazuma.

„Okončanje spora između Grčke i zemlje koja se sada zove Republika Sjeverna Makedonija, bilo je lakše“rekao je Vučić.

Agencija konstatuje da bi postizanje sporazuma omogućilo objema stranama da se priključe EU i, bar u slučaju Kosova, NATO-u.

„I jedni i drugi znamo šta želimo“, rekao je Vučić, a Blumberg dodaje da je Vučićeva zemlja i dalje ključna u regionu koji je rastrzan između konkurentnih interesa spoljnih sila.

„Vučić nema iluzija da će biti lako privoleti Srbe da priznaju otcepljenje njihove provincije“, navodi Blumberg.

Prema Blumbergu, Vučić ističe da će i on i Tači morati da objasne glasačima da nijedna strana neće dobiti sve šta želi.

Dok je perspektiva Srbije što se tiče pridruživanja EU, potencijalni ekonomski rast, Kosovo nastoji da zacementira svoju nezavisnost, a Evropa želi da poveća stabilnost na Balkanu, ističe Blumberg.

Agencija navodi da je izgledalo da su Tači i Vučić prošlog leta bili blizu sporazuma, ali je ta mogućnost da bi sporazum mogao da uključi razmenu teritorija na Balkanu, mestu najvećih sukoba u Evropi od Drugog svetskog rata, naišla na negativnu reakciju.

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da bi to otvorilo „Pandorinu kutiju“, dok su SAD bile otvorenije prema toj ideji.

Rusija i Kina, koje su podržale Srbiju u odbijanju da prizna Kosovu, sada kažu da bi podržale bilo kakav stav koji bi zauzeo Beograd.

Blumberg ocjenjuje da je Rusija oprezna što se tiče podrške sporazumu koji bi mogao da ubrza članstvo Srbije u EU i dodatno umanji njihov regionalni uticaj koji gubi na snazi.

Autor teksta navodi da su prepreke izbile u prvi plan kada su se Vučić i Tači u subotu u Minhenu našli na panelu u jednoj od rijetkih javnih debata, ali su njih dvojica, citira agencija Vučića, barem bili „apsolutno otvoreni“.

Odnosi su se pogoršali prošle godine nakon što je Srbija blokirala pokušaj ulaska Kosova u Interpol, a Kosovo uvelo takse na proizvode iz Srbije.

„I dok obojica kažu da su spremni da nastave razgovore, navodi agencija, Vučić poručuje da prvo moraju da budu ukinute takse i da svaki sporazum mora da sadrži slobodno kretanje robe i ljudi“, ocjenjuje agencija.

Ako bi se napravilo poređenje, okončanje spora između Grčke i zemlje koja se sada zove Republika Severna Makedonija, bilo je lakše, rekao je Vučić.

„Biće gore nego pakleno teško“, kazao je on.

slobodna-bosna.ba

Input your search keywords and press Enter.