Now Reading:
3. Seminar folklora “RITAM SRCA”

3. Seminar folklora “RITAM SRCA”

Udruženje “BAŠLIJA” i u 2019. godini vrijedno i predano radi. Posebni planovi vezani su za mjesec mart, kada će ovo Udruženje kroz nekoliko aktivnosti i projekata obilježiti tradicionalnu manifestaciju “Dani Općine Ilidža”. Pored toga, Udruženje će sami početak mjeseca marta, tačnije 02. i 03. marta održati treći po redu Seminar za igrače tradicionalnih igara, stručne i umjetničke rukovodioce folklornih ansambala u KUD-a “RITAM SRCA”.

Ovaj Seminar ima za cilj edukovati, nadograditi i osposobiti nove generacije mladih, ali svakako i onih dugogodišnjih koreografa- istinskih zaljubljenika u folklor i tradiciju, kako bi se poboljšala folklorna slika u BiH, ali svakako i očuvala tradicija naroda i narodnosti naše domovine, te obogatio repertoar svakog KUD-a sa novim scenskim postavkama. Udruženje “BAŠLIJA” i ovog puta okupit će stručnjake i predavače, koji će kroz ovu dvodnevnu edukaciju, svoje znanje prenosili i dijeliti sa više od 100 prijavljenih učesnika, koji dolaze sa područja cijele BiH, zatim Slovenije, Švicarske i Njemačke. Ovogodišnje teme seminara i predavači, bit će:

VEHID-VEDO POLOVINA

folklorist

BOŠNJAČKA TRADICIJA / CAZIN, BIHAĆ, B. KRUPAIGRE IZ BOSANSKE KRAJINE, IGRE IZ SREDNJE BOSNE
SEAD SALKIĆ

folklorist

SRPSKA TRADICIJA- IGRE IZ PRNJAVORA I ČELINCAHRVATSKA TRADICIJA- IGRE IZ BRČKOG I OKOLINE
SLAVIŠA ĐUKIĆnastavnik za trad. narodnu igru IGRE MUSLIMANSKOG STANOVNIŠTVA SJENIČKO-PEŠTERSKA VISORAVAN
VESNA BAJIĆ-STOILJKOVIĆdr. etnomuzikologije i koreologije KOREOGRAFIJA NARODNE IGRE / ANALIZA KOREOGRAFIJE
ZORANA GUJAmr. etnomuzikologije NAPJEVI IZ SVIH PRETHODNIH OBLASTI IGRE
NIRHA EFENDIĆdr.sc. Etnolog/ Načelnica odjeljenja za etnologiju u Zemaljskom muzeju TRADICIONALNE PJESME NARODA U BIH
AZRA BEČEVIĆ ŠARENKAPAmr. viša konzervatorica za tekstil ČUVANJE, KONZERVACIJA I RESTAURACIJA NARODNE NOŠNJE 
ARMIN HUSOVIĆkorepetitor

“Mogu slobodno reći da je “RITAM SRCA” mjesto gdje srca svih učesnika kucaju isto, u istom ritmu, ritmu ljubavi prema folkloru. Pokušavamo očuvati kontinuitet ovog projekta s ciljem unapređenja u svakom pogledu. Trudit ćemo se da budemo dobri domaćini i da naši gosti odu zadovoljni. Ovaj seminar je i prilika da se učesnici međusobno upoznaju i ostvare saradnju kroz koju će imati zajedničke nastupe, koncerte i razmjenjivati iskustva i mišljenja u budućnosti. Zahvalio bih se i Općini Ilidža, općinskom načelniku prof. dr. Senaidu Memiću i Službi za obrazovanje, kulturu, sport i informisanje koji podržavaju naš rad. Mjesta za prijavu još ima, kazao nam je Džemal Hurić, organizator ovo projekta”.

Input your search keywords and press Enter.